Efter en lang dag til landsmesterskaberne i DM i Fagene på Dokk1 med opgaveløsning og efterfølgende ventetid var Caroline Hansson, der går i 9. klasse på Aarhus International School, egentlig klar til at tage hjem med følelsen af, at hun umuligt kunne have vundet.

Jeg havde sammen med min dansklærer, og de tre andre elever fra min skole siddet på rampen foran scenen i lang tid, og jeg havde slet ikke tænkt, at jeg kunne gå hen og vinde, siger Caroline Hansson.

Det kom derfor som en overraskelse for Caroline, at det var hendes navn, der blev annonceret, da vinderen af danskkonkurrencen skulle kåres. Se den korte video med hendes reaktion

Man ser noget overrasket ud, når man bliver Danmarksmester i Dansk

Carolines opgave blev vurderet af dommerne som den allerbedste blandt danskdeltagerne, og hun kan i dag kalde sig for danmarksmester i grundskoledansk.

 

Dokk1 udsat for hackerangreb

Heldigvis for Caroline var danskopgaven baseret på Danmarks Radios nyhedsproduktion. Og deltagerne trådte direkte ind i journalistens verden, hvor begivenheden, de skulle formidle, udspillede sig for øjnene af dem, imens de skrev artikel og svarede på spørgsmål.

Jeg synes, det var virkelig spændende at få mulighed for at arbejde som en rigtig journalist, jeg har altid elsket dansk og går op i journalistik – og så var det hele bare rigtig godt planlagt, siger hun.

Casen i danskopgaven gik ud på, at Dokk1-ansatte (bibliotek og borgerservice i Aarhus Kommune) var blevet udsat for et hackerangreb. Det var den historie, som danskdeltagerne skulle formidle blandt andet ved at interviewe forskellige eksperter og kilder live. De var rigtige levende kilder, placeret i den ene ende af rummet.

 

Ville oplyse folk om IT-sikkerhed

Carolines artikel var en oplysningsartikel, der havde til formål at hjælpe folk med at sikre sig selv bedre mod IT-kriminalitet. Den var velskrevet, godt vinklet og med god brug af den aktuelle case.

Caroline Hansson, Danmarksmester i dansk, med medalje om halsen

Caroline og de andre danskdeltagere skulle træffe vigtige og hurtige beslutninger undervejs og gøre sig overvejelser om hvilke kilder, der var de rigtige at bruge, og om man i det hele taget kunne nå at tale med alle dem, man gerne ville. Undervejs blev deltagerne afbrudt af et live pressemøde i rummet ved siden af, hvor en politikommissær i uniform kom og redegjorde for sagen set fra politiets perspektiv.

Det var et meget realistisk pressemøde, med en seriøs politikommisær i spidsen

Det var rigtig godt, jeg prioriterede tid til det, for politimanden kom med vigtig information, som jeg kunne bruge i min artikel, siger Caroline.

Vandt besøg og rundvisning på Danmarks Radio

Sammen med medaljen, pokalen og præmiechecken på 2000 kroner, fulgte der også et besøg med rundvisning på casevirksomheden, der i danskkonkurrencen var Danmarks Radio. Et besøg Caroline nu har været på.

Jeg leger selv med tanken om at blive noget indenfor journalistik, så det var spændende at komme om bag scenen hos DR, og se hvordan de arbejder med nyhedsproduktion. Jeg fulgte en journalist, var med til redaktionsmøde, så dem producere radionyheder, var inde i deres studier og fik indblik i, hvordan de arbejder med sociale medier.

Caroline Hansson på besøg hos DR Byen i København