Vi har et mål om at skabe en fed opgaveoplevelse for eleverne. Det er derfor, vi allierer os med casevirksomheder, så eleverne får mulighed for at løse reelle udfordringer for rigtige virksomheder.

Denne morgen er det ikke borgerservice og bibliotek, men balloner, opgaveløsning og engagerede elever, man møder i foyeren på Dokk1 i Aarhus. Vi er i januar, der er landsmesterskaber i DM i Fagene på programmet og det har vagt interesse på skoler over hele landet. Næsten 10.000 udskolingselever har i løbet af efteråret 2018 deltaget i den indledende runde i konkurrencen, som er sat i verden for at gøre det sejt at vide noget og for at hylde de dygtige elever.

”Vi arbejder målrettet på eventet hele året for at skabe en unik faglig oplevelse for eleverne. Det er stort for os at se, at eleverne bliver motiverede af vores opgaver. For os er det vigtigste, at vi kan besvare elevernes evige spørgsmål: Hvad skal vi bruge det her til? Derfor tager vores opgaver udgangspunkt i virkeligheden,” siger Karina Krog, der er projektkonsulent hos DM i Fagene.

Ikke kun for de fagligt stærke elever

Selvom DM i Fagene kulminerer ved landsmesterskaberne i januar, hvor de mest engagerede, bedst nytænkende og fagligt stærkeste elever mødes, så er der gang i konkurrencen ude på skolerne allerede fra skoleårets begyndelse. I september foregår de første indledende runder, som typisk foregår således:

Det er tirsdag morgen, og udskolingseleverne på en skole i Odense er samlet i gymnastiksalen. De har deres computer med og måske et par fagbøger. Magnus Hvidberg fra elevorganisationen Danske Skoleelever er mødt op for at hjælpe og bruger få minutter på at præsentere DM i Fagene.

”Godmorgen, jeg håber, I er friske og klar på DM i Fagene. I dag kan I vælge mellem, om I vil deltage i dansk, matematik, engelsk, historie, biologi eller i den tværfaglige holdkonkurrence. Uanset hvad I vælger, så tager opgaverne halvanden time at løse, og består først af en række færdighedsopgaver, dernæst en større caseopgave, som er stillet af en virksomhed og til sidst skal I give feedback på en anden opgave samt evaluere.”

Efter den korte introduktion går eleverne hver for sig eller samles med deres hold. De klikker sig ind på www.dmifagene.dk, og med deres UNI-login har de let adgang til konkurrencen. Der er minimal forberedelse for lærerne, og eleverne er selvkørende.

Mange skoler vælger også at deltage i den indledende konkurrence uden besøg af en frivillig fra Danske Skoleelever. Der er sågar ambitiøse elever, der deltager på eget initiativ hjemme på værelset.

Lad os åbne skolen op

Roskilde Festival, Salling Group og EF Education er blandt de virksomheder, der i tæt samarbejde med Danske Skoleelever og resten af konsortiet bag DM i Fagene var med til at udvikle opgaverne i 2018. Det resulterede i en række motiverende caseopgaver, som løser konkrete problemstillinger for virksomhederne. Det kunne eksempelvis være:

Beskriv målgruppen for Salling Groups eget økologimærke: Øgo. Udvikl derefter en reklame for deres müslibar.

Redegør for bakterievæksten i maden på Roskilde Festival, formuler fun facts og skriv en sangtekst på melodien: ”Jeg en gård mig bygge vil” om Roskilde Festivals bæredygtighedsstrategi.

Som en del af alle opgavebeskrivelserne er der let læste tekster, som eleverne kan søge viden i. Alle hjælpemidler er tilladt, det er nemlig elevernes evne til at tænke ud af boksen og finde på brugbare løsninger, der giver de gode point.

Snart DM i Fagene igen

DM i Fagene åbner snart op for fjerde runde. Lige nu er forberedelserne i gang, og flere spændende casevirksomheder har allerede sagt ja tak til at være en del af det. Vi kan røbe, at Randers Regnskov, Landbrug & Fødevarer samt Nationalmuseet er med i årets opgaver.

”Det er så fedt at være med til udviklingen af DM i Fagene. Specielt set over de sidste par år, hvor deltagertallet er steget voldsomt og kvaliteten af opgaverne kun er blevet bedre. Det har aldrig været lettere at få spændende og markante virksomheder til at være med som case – de står nærmest i kø. Netop det giver os de bedste muligheder for at tilbyde nogle vildt fede og veludviklede opgaver,” siger Karina Krog.

Skal udskolingseleverne på din skole med til DM i Fagene, så er der masser af inspiration og hjælp at hente i nyhedsbrevet. Klik ind på www.dmifagene.dk og tilmeld dig nyhedsbrevet – alle tilmeldte får mulighed for at få tilsendt en DM i Fagene-pakke med balloner, plakater og vejledninger, hvis man selv afvikler en indledende runde. Det er virkelig nemt, skulle vi hilse og sige. Nyhedsbrevet udsendes en gang om måneden.