Information

Casevirksomheder og opgaver

Biologi 

Kost og Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for ernæringsprofessionelle i Danmark. Kost og Ernæringsforbundet står for at repræsentere disses interesser og rettigheder overfor medier, politikere og andre interessenter på området. 

I årets finaleopgave skal deltagerne blandt andet lave en madplan, der tager afsæt i De Officielle Kostråd. 

 

Dansk 

ARKEN er årets casevirksomhed i dansk. ARKEN er landets yngste museum med samtidskunst og har en af Skandinaviens fineste samlinger af samtidskunst. Kunsten er ofte skiftende og aktuel, og samtidskunstnerne er åbne over for nye metoder, former og materialer. Museet besøges årligt af omkring 350.000 gæster. ARKENs samling indeholder mere end 400 værker og de er primært fra perioden efter 1990. 

I årets finaleopgave skal deltagerne vælge et kunstværk, som de skal forestille sig, flytter ind hos dem. Herefter skal de kommunikere om gæsteværelset i et opslag til instagram samt skrive en artikel.  

 

 

Matematik 

Skovby Møbelfabrik er årets casevirksomhed i matematik. Skovby Møbelfabrik blev grundlagt i 1933. Virksomheden er nu blevet højteknologisk og menneskelige snedkere arbejder side om side med avancerede robotter. Skovby Møbelfabrik arbejder aktivt med at træffe miljørigtige valg i deres produktion. 

I finaleopgaven beder Skovby om hjælp til at udregne, hvor meget CO2 deres stole udleder, så deres kunder kan træffe bæredygtige valg. Grundet en svigtende levering af materialer skal deltagerne undersøge, hvilken løsning Skovby skal vælge for at nå deres ordre. 

 

 

Historie 

Rigsarkivet er casevirksomheden i historie. Rigsarkivet blev etableret i 1889 for at indsamle og bevare historiske kilder og stille dem til rådighed for offentligheden. Rigsarkivet består i dag af 4 læsesale rundt omkring i Danmark og har omkring 250 medarbejdere. Rigsarkivet deltager i flere nationale og internationale samarbejder. Rigsarkivet bliver brugt til mange dokumentarer, fx i Forsvundne Arvinger. 

I finaleopgaven skal deltagerne ved hjælp af kildemateriale sætte sig ind i, hvordan det var at være dansk kvinde i et forhold med en tysk soldat under og lige efter 2. verdenskrig.  

 

 

Engelsk 

EF Education First er casevirksomhed i engelsk. EF er en international uddannelsesorganisation med speciale i sprogrejser og kulturel udveksling. De tilbyder ti sprog fordelt på 50 destinationer rundt om i verden.  

I finaleopgaven skal deltagerne dykke ned i amerikansk kultur og formidle til kommende udvekslingsstuderende. 

 

 

Tysk 

Årets casevirksomhed i tysk er Universe Science Park. Universe er en naturvidenskabelig oplevelsespark i Nordborg på Als, hvor børn og voksne leger sig til mere interesse for videnskab og teknologi. 

I årets tyskopgave skal deltagerne agere sæsonmedarbejdere, så de kan hjælpe de tyske gæster på deres eget sprog.  

 

 

Fysik/kemi 

Dansk Metal er en fagforening, der organiserer medarbejdere inden for en lang række brancher. Medlemmerne beskæftiger sig med så forskellige ting som smykkefremstilling, industri, IT og luftfart. 

Hos SGM udvikler og producerer de LED-baserede lamper som bruges på verdens største scener af kunstnere såsom The Weekend, Beyonce og Billie Eilish. I særlige udgaver kan lamperne også bruges til at skabe dynamisk belysning på bygninger og broer eller skabe effekter i Disneys forlystelsesparker. Siden 2009 har SGM været blandt de førende på markedet indenfor udviklingen af LED-lamper og har i dag hovedsæde i Aarhus. 

SGM Lights vil gerne have finalisternes hjælp til at teste lysopsætninger, inden de bygger de endelige produkter til kunderne. Finalisterne skal både gøre lysopsætningerne så effektive så muligt, men lysopsætningerne skal også bruge så lidt energi som muligt. 

 

 

Tværfagligt hold 

Salling Group er en af Danmarks største detailhandelskoncerner med mere end 1500 butikker fordelt på kæderne føtex, Bilka, Netto, Salling og BR. Hos Salling Group er der over 50.000 medarbejdere med mange forskellige uddannelser fordelt ud på deres forskellige butikker. Udover Nettos eget privat label ØGO forhandler de også mange andre producenters produkter. Netto arbejder meget med bæredygtighed og promoverer deres egne økologiske mærker højest. 

Finalisterne skal hjælpe Salling Groups ene butik Netto. Netto sætter finalisterne i gang med at indrette hylder, så alle Nettos kunder kan finde, hvad de skal, mens Netto også får solgt så meget som muligt. 

 

 

Naturvidenskabeligt hold 

Novozymes er en af verdens førende virksomheder inden for bioinnovation. De har hovedsæde i Lyngby og beskæftiger flere end 6000 medarbejdere globalt. Novozymes forsker i, udvikler og fremstiller bioindustrielle produkter, herunder hovedsageligt enzymer og mikroorganismer til anvendelse i industrien. 

En af de industrier, Novozymes laver enzymer til, er bagerindustrien, der fx leverer brød til supermarkeder. Finalisterne skal undersøge, hvordan forskellige enzymer påvirker dej og brød og dermed kan hjælpe bagerne med at opnå den rette smag og konsistens.  

Bag om DM i Fagene

Bag DM i Fagene står et konsortium bestående af i alt 11 centrale aktører på skoleområdet. Fælles for dem er, at de ønsker en motiverende, interessant og udfordrende grundskole for alle elever. Derudover bakker vores ambassadørkommuner op om at tilbyde virkelighedsnær undervisning til eleverne. Ambassadørkommunerne er Aalborg, København, Høje Taastrup, Odense og Aarhus.  

Gennem de sidste mange måneder har et hold af ansatte og frivillige hos Danske Skoleelever arbejdet på højtryk for at få arrangementet op at stå og for at kunne give jer den bedste oplevelse med både de indledende runder og Landsmesterskaberne. 

Dommere 

De 45 dommere består af fagspecialister, læringskonsulenter og lærere der alle har faglighed, kreativitet og nytænkning for øje. De glæder sig til at se en masse spændende løsninger på opgaverne og kåre danmarksmestrene. 

DM i Fagenes historie 

DM i Fagenes historie startede i december 2015, da Danske Skoleelever og et bredt konsortium bestående af kommuner og centrale aktører på skoleområdet fik tildelt midler til et forsøg med afvikling af DM i Fagene. Siden da har projektet ændret sig en del og gennem årene er stadig flere fag kommet til. Det overordnede formål med DM i Fagene er at ”udfolde folkeskolens fag med afsæt i Fælles Mål, demonstrere varierede læringsformer og give eleverne muligheden for at vise deres talenter i fagene og konkurrere på forskellige faglige niveauer.” DM i Fagene ønsker at vise eleverne, hvad deres fag kan bruges til ”i virkeligheden”.  

 

Danske Skoleelever 

Danske Skoleelever (DSE) er en partipolitisk uafhængig interesseorganisation for skoleelever i Danmark. Organisationens formål er at skabe ‘Det gode skoleliv’ gennem en organisation ‘Af og for elever’. DSE varetager elevernes interesser overfor politikere, presse og interessenter på skoleområdet. Det er Danske Skoleelever, der i det daglige driver projektet DM i Fagene.  

 

Kontakt DM i Fagene, hvis du er i tvivl om noget

Tlf.: 70 22 06 33
Mail: info@dmifagene.dk